- Nu pleca niciodată într-o excursie pentru care nu ești pregătit. Alege-ți întotdeauna un itinerariu realizabil și renunță în caz că nu mai ai resurse ori dacă situația îți este potrivnică. Pe munte, pericolele pot fi evitate cu prevedere și înțelepciune.
- Pregătește fiecare excursie amănunțit, cu gândul și fapta, indiferent dacă urci singur, cu prietenii sau călăuzit. Pregătirea sufletească trebuie sa fie la fel de bună precum echipamentul alpin. Drumeților întâlniți pe munte, precum și celor în mijlocul cărora vei trăi, insuflă-le încredere și străduiește-te să-i înțelegi. Caută satisfacție în orice drumeție, ridică ochii din potecă și bucură-te cu priveliștea de dincolo de stânca pe care o cațări.
- Nu uita în nicio împrejurare de educația și buna creștere pe care le-ai primit de la părinți și școală, fie că ești în traseu, în gară sau în trenul de întoarcere. Dacă întâlnești în drum vreun drumeț solitar, salută-l sau răspunde-i la salut.
- Nu pângări locurile prin care treci și nu împodobi natura cu șervețele, bidoane, sticle sau resturi alimentare. Lasă doar urma pasului, așa cum ai dori să găsești la rândul tău. Nu deteriora marcajele, nu trânti momâile de piatră, urmează firul potecii și nu schimba nici în glumă orientarea indicatoarele de traseu. Derutarea celor ce vor veni în urma ta poate avea consecințe grave. Nu intra nepoftit în sălașe și închide întotdeauna geamurile și ușa refugiilor la plecare, la fel și porțile stânelor și ale împrejmuirilor. Nu țipa și nu fluiera pe munte, vei tulbura astfel liniștea drumeților și animalelor. Cântă dacă îți face plăcere, dar cu măsură și numai când este cazul. Aprinde focul doar în situații de maximă necesitate, supraveghează-l cu atenție și asigură-te că l-ai stins complet la plecare. Nu arunca pietre nici măcar în glumă și caută să mergi astfel încât să nu provoci căderea lor, chiar dacă ai convingerea că nu te urmează nimeni.
- Fii un bun camarad! Dacă ești ghid sau conducător de grup evită să fii autoritar și ia hotărârile în funcție de capacitatea de rezistență a celui mai slab drumeț. Dacă te afli printre cei conduși, respectă liderul și caută să înveți cât mai multe lucruri de la el. Nu uita că străinul cu care împarți dragostea față de munte îți este camarad, oferă-i sprijinul tău dacă are nevoie.
- Respectă cabana cum îți respecți propria casă. Să nu ai de la cabană așteptările pe care le ai de la un hotel. Ai grijă să îți cureți bocancii la intrare. Cabana este un loc de odihnă, nu o transforma în cârciumă. Ocupă la masă doar locul pe te-ai așezat, rucsacul nu are nevoie să mănânce cu tine. Nu ezita să cedezi locul tău de dormit celor mai obosiți care ajung după tine, în caz că au nevoie de odihnă. Nu te urca încălțat în pat și nu tropăi pe hol și pe trepte ca la defilare.
- Nu fura! Nu fura liniștea pe care alții o caută pe munte. Nu rupe florile, nu scrijeli arborii, nu distruge mușuroaiele de furnici sau cuiburile, nu călca melcul și nu ucide șarpele sau broasca. Ia cu tine doar amintirile.
- Nu minți, nu te lăuda, nu exagera! Chiar și ascensiunea cea mai dificilă e un lucru mărunt față de alte realizări omenești. Nu fii arogant și lasă pe fiecare să se bucure de reușita lui, chiar dacă e începător sau drumeț ocazional. Respectă credințele și obiceiurile oamenilor de la munte și nu uita că tu ești oaspetele pe aceste meleaguri.
- Cinstește-ți înaintașii! Păstrează nepătată onoarea de drumeț și fii mândru că ești o părticică din această comunitate. Cinstește-i pe cei care au inaugurat poteca pe care mergi, oameni care au așezat piatra de temelie a turismului.
- Nu profana munții prin mania recordurilor, înțelege-le sufletul!