Dacă te abonezi la postări, vei fi informat automat când apare un articol nou.

5 comentarii la „De treci codrii de smarald, din Vrancea vei fi venind

 1. Foarte interesantă și folositoare excursia ta! Mi-ai dat o idee de traseu în Munții Vrancei, eu locuind de câțiva ani în Focșani: Tulnici (poate Coza) – abatere de la traseu pentru Cascada din Horn și Lacul Negru – Vf. Lăcăuți – Vf. Goru – Nereju. Inițial am vrut să plec din Nereju și să revin tot pe acolo!
  Sunt INCEPATOR și am 58 de ani, de aceea estimez durata traseului la 6/7 zile… nu mă grăbește nimeni, iar proviziile le voi face pentru 5 zile având în vedere că pe traseu sunt și cabane.
  Ca perioadă îmi propun mijlocul lunii august (nu neapărat anul acesta, ca începător și nu numai, am nevoie și de echipament adecvat care momentan îmi lipsește). Din ce am înțeles ar fi cea mai călduroasă perioadă pentru munte, dar voi studia înainte prognoza meteo – chiar tu spui că te-ai dezbrăcat la un moment dat.
  Crezi că este fezabil planul meu? Mulțumesc!!!

  1. 6 zile pentru traseul pe care ți l-ai propus par mai mult decât suficiente. Ar trebui să folosești transportul în comun până în Tulnici, ca să nu te complici cu recuperarea mașinii. De acolo poți ajunge într-o zi sub Golul Cozei și poți campa lângă una dintre stâne: Cristianu sau Hăuleșteni. Cantonul în care am stat eu este închis acum. Ai mai putea lua în calcul pentru înnoptare stâna Vidreni – la etaj se poate dormi în condiții de bivuac, la care ajungi prin abatere de la traseul marcat cu bandă roșie din zona Cârnituri.

   A doua zi ai avea timp să cobori din Hăuleșteni până în valea Cozei pentru Cascada din Horn, e un drum de căruță până în vale. La întoarcere, dacă îți rămâne timp, poți ajunge până în zona cantonului Izvoarele, iar Lacul Negru este foarte aproape.

   Pe Goru nu se poate campa, dar lângă stația meteo de pe Lăcăuți poți pune cortul. Ceva mai jos de vârf, în direcția Covasna, este și un micuț refugiu turistic. În fine, o ultimă noapte poți sta în zona cabanelor forestiere Giurgiu.

   Arealul munților Vrancei este destul de sălbatic și foarte puțin circulat de turiști montani. De aceea, pentru confort îți recomand să nu mergi singur și să îți stabilești pe îndelete locurile în care să înnoptezi, în apropierea stânelor/cantoanelor. Desigur, cortul este un accesoriu care trebuie să nu îți lipsească. Ca echipament, adaugă sacul de dormit, un izopren, o pelerină de ploaie și neapărat bocanci cu susținere a gleznei (pe care să îi porți în prealabil pentru acomodare). Restul echipamentului ți-l poți lua treptat, pe măsură ce constați că ai nevoie de un anumit articol.

   Nu sunt cabane turistice pe traseu și singurele locuri de unde te-ai mai putea aproviziona sunt stânele, dar nu te baza pe ele (pot fi părăsite sau, cum am mai întâlnit, cu oi sterpe).

   Cea mai bună perioadă pe munte este în august – septembrie, zilele sunt încă lungi și instabilitatea atmosferică aproape că lipsește. Verifică prognoza înainte să planifici tura și ia-ți și haine termoizolante, chiar dacă zilele se anunță de plajă.
   Tură plăcută îți doresc!

   1. Mulțumesc mult pentru răspunsul prompt și documentat!
    Bine că mi-ai spus despre bocanci „să-i verific” înainte, chiar dacă pare banal, cred că le-aș fi făcut „botezul” în tura respectivă cu posibilele consecințe neplăcute! 😀
    Despre echipament și hrană pentru o tură mai lungă am găsit mai multe pe youtube, unul dintre canale fiind al lui Cezar Machidon, dar nu numai. Mi-au plăcut cele în care titularii dădeau și denumirea echipamentului folosit (eventual link), nu că aș spune eu ori ei că acelea sunt cele mai bune, dar orientativ, funcție de buget, sunt bine venite informațiile.
    Stiu că ceea ce mi-am propus nu-i „o joacă”, mai ales că-n zonă sunt foarte multe animale sălbatice!!! Mă voi documenta atent înainte de a întreprinde această tură și ca fost militar sper să nu am surprize neplăcute, cu toate că nu se știe niciodată!
    Cu mulțumiri, Marian!
    P.S.: Mi-a plăcut mult articolul și pentru modul „haios” în care ai povestit totul și pentru imaginile și informațiile detaliate publicate! Ca o simplă glumă, nu am priceput de ce te-ai fotografiat „cu frontala”, la plecarea din dimineața! celei de a doua zile, probabil nu mai avea loc în rucsac! 🙂 Articolul se vede că „a fost șlefuit bine” până a căpătat forma finală, din august și până în februarie este ceva timp!

Dacă ți-a plăcut acest articol, lasă un răspuns:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *